De jury van de Big Brother Awards heeft vandaag de twaalf genomineerden voor de prijs bekend gemaakt. Op 9 maart worden de prijzen voor de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar uitgereikt. Het is de zevende keer dat digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom de awards uitreikt.

Problematische OV-chipkaart

De nominaties zijn opgedeeld in vier categorieën. In de categorie bedrijven zijn zijn de eerste kanshebbers Trans Link Systems en alle OV-bedrijven. Zij zijn genomineerd vanwege het doordrukken van de OV-chipkaart terwijl die kaart keer op keer problemen blijkt te hebben. Ook is de privacy van de reizigers niet gewaarborgd.

Onderzoeksbureau TNO is genomineerd vanwege het ontwikkelen en testen van Hostile Intent Technology. Een techniek die verdacht gedrag met camera’s opspoort. Ten slotte is ABN AMRO genomineerd. De bank verzamelt gegevens van klanten en stuurt deze onbeveiligd door naar een externe partij.

Facebook

Ook alle gebruikers van Facebook zijn genomineerd. Zij zouden namelijk de privacy van hun vrienden schenden. Woordvoerster Daphne van der Kroft legt uit dat het daarbij vooral om applicaties op Facebook gaat die persoonlijke gegevens van vrienden doorgeven aan derden. Adverteerders bijvoorbeeld.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie is genomineerd omdat hij auto's wil volgen met camera's en gescande kentekens vier weken lang wil opslaan in een database. De Haarlemse wethouder maakt kans op de prijs omdat hij heeft bedacht dat mensen die in Haarlem op bezoek gaan en willen parkeren zich moeten aan- en afmelden.

Virtueel sleepnet van het OM

Er zijn vier overheidsinstanties genomineerd. De Belastingdienst maakt kans op de prijs omdat het zelfstandigen zonder personeel verplicht om hun Burgerservicenummer te publiceren. De jury nomineert de Zorgautoriteit omdat die instantie psychiaters verplichtte om diagnose-informatie op een declaratie naar een zorgverzekering te vermelden.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt kans op de prijs vanwege huis-aan-huiscontroles. Daarmee moet bijvoorbeeld uitkeringsfraude worden tegengaan. Binnenkort moeten alle uitkeringsgerechtigden aan zo’n controle geloven.

Ten slotte is het Openbaar Ministerie genomineerd. Dat maakt kans op de prijs omdat ze daar van websites het ip-adres van alle lezers van en reageerders op een nieuwsartikel willen weten, ook als slechts enkele reacties verdacht zijn.

Deep packet inspection

De jury van de prijs voor de grootste privacyschender heeft zelf twee voorstellen genomineerd: Het onderzoek naar de inzet van deep packer inspection en SLIM Prijzen. Die eerste volgens de jury omdat het een permanente internettap op alle internetverbindingen is. De keuzecommissie noemt SLIM Prijzen "rekeningrijden in een nieuw jasje".

De prijswinnaars in deze vier categorieën worden bepaald door een ‘vakjury’ van vijf personen. Daarnaast kan iedereen stemmen op de publieksprijs. Ook de winnaar van die prijs mag zijn of haar award op 9 maart komen ophalen.