Met een ruime voorsprong krijgt de OV-chipkaart het predicaat ict-flop van het jaar. 25 procent van de in totaal 3150 uitgebrachte stemmen gingen naar het omstreden vervoersbetaalsysteem. Vorig jaar eindigde de OV-chipkaart al als tweede in de flopverkiezing.

In 2009 de OV-chipkaart gefaseerd ingevoerd in verschillende regio's. Dat ging vaak gepaard met logistieke chaos. Daarnaast gaat het systeem gebukt onder een waslijst aan problemen waarvan er veel zitten ingebakken.

Ict-journalist Brenno de Winter zette ze voor Webwereld op een rijtje. "Het verbaast me niet dat de OV-chipkaart de ict-flop van 2009 is geworden. Het probleem is en blijft dat er veel zaken niet op orde zijn en het systeem er toch komt. Het is pijnlijk duidelijk geworden dat de vervoersbedrijven voorop staan en alle ellende voor rekening van de klant is. Dat vind ik persoonlijk jammer, want als regelmatig OV-gebruiker ben ik juist enthousiast over het concept. Maar met deze uitvoering is het een sof. De lezer kan dit nieuwe jaar de nodige onthullingen verwachten", belooft De Winter.

Overwegend positief

Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart, reageert voorzichtig. "Voor ons was 2009 een heel belangrijk jaar. Ongeveer 75 procent van Nederland heeft nu de mogelijkheid om met de OV-chipkaart te reizen. Gebruikers waarderen het en zijn overwegend zeer positief. Maar niet alles gaat vlekkeloos. Het is een omvangrijk systeem en we staan open voor verbeteringen, we leren," aldus de woordvoerster.

Dat onvolkomenheden in het systeem worden afgewenteld op de reiziger is volgens Trans Link Systems geenszins het geval. "Het is absoluut niet waar dat reizigers de dupe zijn van fouten in het systeem. Er is veel ondersteuning en we hebben een zeer ruime coulanceregeling. Die geldt zelfs als mensen zijn vergeten uit te checken, wat hun eigen verantwoordelijkheid is."

Brein en Buma

Op de tweede plaats, met 16 procent van de stemmen, eindigt het offensief van stichting Brein tegen verschillende p2p-sites, waaronder 's werelds grootste Torrentsites Mininova en The Pirate Bay. De stichting maakt zich weinig geliefd door als een juridische olifant door de porseleinkast van internet te gaan, acties die volgens velen onterecht of in elk geval zinloos en contraproductief zijn.

De tweede plek wordt gedeeld met de embed-taks van Buma/Stemra, die eveneens 16 procent van de stemmen vergaarde. Muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra ontketende een storm van protest door de invoering van hoge tarieven voor het embedden van muziek(video's) op websites en blogs. Na een paar dagen bezweek de organisatie onder publieke en politieke druk en draaide het de maatregel terug. Tenminste, tot 2011.

Vista

Een eervolle vermelding krijgt Windows Vista, dat op een vierde plek eindigt met 14 procent van de stemmen. De afgelopen jaren won Vista de flopbokaal tweemaal op rij.

Stem nu in de nieuwe peiling: Wie is de ict-persoon van 2009? U kunt kiezen uit 13 markante en/of belangrijke personen uit het nieuws van afgelopen jaar.