Op de website van het OpenPCD project, dat open hardware om rfid-lezers te maken ontwikkelt, is een Live Boot CD geplaatst waarmee die rfid-lezers eenvoudig zijn aan te sturen. Mensen die met een MIFARE Classic rfid-kaart, zoals de OV-Chipkaart, willen experimenteren kunnen dat met die cd zonder de software op hun computer te installeren.

Kraken en analyseren

Het weblog Security.nl meldt dat de cd een verzameling tools bevat voor het kraken en het analyseren van RFID-kaarten en andere bekende kaartformaten. Het systeem is gebouwd met de gratis CCID softwaredriver PCSC-lite en maakt ook gebruik van libnfc. Daarmee kan Linux toegang krijgen tot de meest voorkomende RFID lezers.

De live cd is gebaseerd op Fedora Linux en werkt, opvallend genoeg, alleen op 64-bits processors met een op Intel gebaseerde architectuur. Om de sleutel van de MIFARE Classic te kunnen kraken adviseren de developers om een Tikitag RFID-lezer met versie 1.02 te gebruiken. Nieuwere versies kunnen namelijk crashen. Andere apparaten werken niet altijd even betrouwbaar met de live cd.

Saldo plaatsen

Met behulp van de Live CD, die onder de grafische omgeving Gnome 3 draait, kan iedereen zonder programmatuur op de computer te installeren een rfid-kaart uitlezen of bewerken. Zo is het in Nederland eenvoudig mogelijk om de OV-Chipkaart uit te lezen of simpelweg het illegale pad te bewandelen door er saldo op te plaatsen en zo gratis te reizen.