De Big Brother Awards zijn een jaarlijks prijzengala van de digitale burgerrechtenebeweging Bits of Freedom waarop het de ergste privacyschenders van Nederland huldigt.

OV-chipkaart

Grote winnaar van de avond is het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems, in combinatie met de grotere vervoersbedrijven, voor de “beroerde privacy”. Het systeem dat zij hebben gebouwd registreert iedere reisbeweging en slaat die zeven jaar op. Daarbij zijn de betrokkenen partijen bij herhaling door het College Bescherming Persoonsgegevens op de vingers getikt. Ook noemt de jury het lekken van privacygevoelige gegevens van 168.000 klanten.

De nominatie voor dit jaar is volgens de jury vooral te wijten aan “het doorzetten van de OV-chipkaart – en zelfs kijken of het ook als betalingsmiddel kan worden gebruikt – terwijl de kaart onherstelbaar kapot is.” In 2007 kreeg de OV-chipkaart ook al een Big Brother Award en in 2005 was de kaart genomineerd. Nu wint TLS twee prijzen als privacyschender. Eentje in de categorie bedrijven en de publieksprijs.

OV-chipkaart niet meer te stoppen

Tijdens de ceremonie is ook TLS aanwezig, die als enige hun Big Brother Award komen ophalen. Directeur Gerben Nelemans is duidelijk teleurgesteld over de prijs en spreekt die teleurstelling ook uit. Hij wijst erop dat zijn bedrijf alle reisbewegingen niet zeven, maar twee jaar opslaan. Voor hem kan privacyschending niet aan de orde zijn.

Voor de aanwezigen die hopen op dat er nog gestopt wordt met de OV-chipkaart heeft Nelemans een heldere boodschap: "De ov-chipkaart reist in volle vaart en is niet meer te stoppen."

Opstelten, Sociale Zaken Deep Packet Inspection

Ook het voorstel voor Deep Packet Inspection, een geautomatiseerde tap op al het internetverkeer, is door de jury ‘beloond’ met een award in de categorie voorstellen. Daarbij is de kritiek vooral dat een dergelijk plan een permanente schending van het briefgeheim is.

Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, is de grote winnaar in de categorie personen. Hem wordt het plan om kentekens te scannen en vier weken op te slaan zwaar aangerekend. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wint in de categorie overheid voor de huisbezoeken van pandjesbrigades en het lanceren van een wetsvoorstel dat uitkeringsgerechtigden verplicht huisbezoeken toe te staan.

Opsteker voor Rop Gonggrijp

Voorvechter voor burgerrechten, Rop Gonggrijp, krijgt De Winston Award uitgereikt. De prijs, vernoemd naar het personage uit de roman 1984, krijgt hij voor zijn opkomen voor privacy. Er is vooral bewondering voor ‘unieke combinatie van passie, vasthoudendheid en moed’ die volgens Bits of Freedom een inspiratie is voor velen. Daarbij wordt zijn technologische kennis en politieke gedrevenheid geroemd.

Update 21:55: Reactie TLS toegevoegd