Vanaf april dit jaar krijgt Windows XP geen updates meer, ook niet voor kritieke security-gaten. Een 0-day in die eereervorige Windows-versie blijft vanaf dan voor eeuwig een 0-day; gaten blijven openstaan. Microsoft biedt XP-getrouwelingen nu toch enige hoop: het houdt Security Essentials toch aan voor het oude, nog altijd gebruikte besturingssysteem.

1 jaar en 3 maanden voorbij XP-einde

Het antimalwarepakket van de Windows-maker blijft nog ondersteund tot ruim een jaar na het einde van XP. Bijgewerkte definitielijsten van kwaadaardige software komen nog uit voor Security Essentials tot juli 2015, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Dit nadat Microsoft enkele maanden geleden juist een dreigende toespeling heeft gemaakt dat het gratis beveiligingspakket voor Windows XP wel eens samen met het OS ten einde zou kunnen komen."Microsoft geeft geen garanties voor updates van onze antimalware signature en engine na 8 april 2014", was de boodschap eind oktober.

Onveilig fundament zien te beveiligen

Dat betrof dus niet alleen het onderhoud aan de beveiligingssoftware zelf, draaiende op de beperktere securitymogelijkheden van het verouderde besturingssysteem. Het dreigende einde betrof ook de definities (signatures), die Microsoft toch ontwikkelt voor huidige (en hernoemde) versies van zijn securitysoftware op huidige Windows-versies.

"Het draaien van antivirus op een besturingssysteem dat geen support meer krijgt is geen adequate oplossing bij het beschermen tegen bedreigingen", luidde de redenering van Microsoft. Het bedrijf komt nu niet expliciet terug op deze verklaring, maar blijft gebruikers van Windows XP en Security Essentials nog wel ruim een jaar voorzien van updates.

Update:

Het gaat hierbij alleen om definitie-updates voor installaties van Security Essentials die al draaien. Of waarvan de installer in ieder geval is gedownload vóór de afkapdatum van de support voor Windows XP, merkt Security.nl nog op.

Microsoft biedt zijn antimalware namelijk vanaf 8 april niet meer aan als download voor Windows XP. Websites van derden die software aanbieden, linken voor Security Essentials door naar de downloadlocatie van Microsoft, waar die software vanaf 8 april dit jaar niet meer te vinden zal zijn.

Werp nog een laatste(?) blik op Windows XP: