De automatische antimalware die elke maand meekomt met Microsofts patchronde loopt ook langer door voor Windows XP. De Malicious Software Removal Tool (MSRT) van Microsoft blijft XP-pc's controleren op malware tot 14 juli 2015. Dit meldt een Amerikaanse woordvoerder van Microsoft aan Webwerelds zustersite Computerworld.com. Deze tool is in 2005 voor het eerst ingezet en wordt door de Windows-maker telkens bijgewerkt om dan maandelijks in vernieuwde vorm mee te komen met Windows Update.

Doekje tegen het bloeden

De maandelijkse controle op malware is niet een algemene bestrijding van alle soorten kwaadaardige software. De MSRT is voor het detecteren en verwijderen van de bedreigingen die Microsoft op dat moment het grootste acht. Naast deze beperktere scope houdt de tool malware ook niet tegen; het pakt die aan als de malafide software al binnen is gekomen. MSRT is dus geen vervanging voor reguliere securitysoftware, die bestaan in betaalde en in gratis vormen.

Deze securitysupport voor het straks niet-ondersteunde Windows XP loopt ruim een jaar langer door dan die voor het besturingssysteem zelf. De deadline voor MSRT-updates is gelijk aan die voor Microsofts eigen Security Essentials. Dat lokaal te installeren securitypakket krijgt ook langer updates, voor de virusdefinities, tot juli 2015.

MSRT doet al jaren trouw dienst, om Windows-pc's maandelijks te controleren op - en te ontdoen van - malware: