Het verkopen en exploiteren van ontdekte gaten in software aan overheden in plaats van het melden aan de leveranciers van die software, zal een nog grotere vlucht nemen als overheden die gaten nodig hebben voor het volgen en terughacken van criminele organisaties. Dat zegt David Harley, onderzoeker bij antivirusleverancier ESET tegen de IDG News Service, de nieuwsdienst van onder meer Webwereld.

Verkopen van gaten groeiende markt

“Er is een groeiende (en verontrustende) markt voor het voor geld verkopen en exploiteren van kwetsbaarheden en dit voorstel (van Opstelten, red) kan dat bevorderen en zelfs legitimeren", zegt Harley. “Afgezien van de ethische bezwaren moet toch gekeken worden naar de afweging van de voordelen die men krijgt op de criminelen tegen de waarschijnlijke nadelige effecten op de internetgemeenschap in zijn geheel."

De impact van de regelgeving die Opstelten voorstaat, kan een wereldwijde impact hebben, zegt Harley. "Het is niet mogelijk om te garanderen dat de effecten van deze maatregelen zullen worden beperkt tot criminele elementen. In zijn huidige vorm zal het voorstel andere ontwikkelingen met zich meebrengen zoals de toepassing van controle- en aanvalstechnologieën over de hele wereld", zegt hij.

Buitenlandse overheden hacken Nederlandse pc's

Harley vindt het voorstel van Opstelten om ook actief in te breken op servers die staan in een ander land om zo cybercriminelen aan te pakken, een gevaarlijke maar tevens mogelijk ondoordacht. “Zelfs als er overeenstemming wordt bereikt met andere landen geeft het voorstel dan die landen eveneens zulke verstrekkende toegangsrechten tot de systemen van zijn eigen burgers?"

Harley haalt als voorbeeld de schrik van de Amerikanen aan “die zo blij waren met de cyberspionage en cybersabotage tegen Iran, maar verbluft moesten constateren dat andere landen hetzelfde bij hen deden met dezelfde argumentatie."