GroenLinks grijpt de Dorifel-uitbraak, die de dienstverlening van verschillende gemeenten en een ministerie saboteerde, aan om te pleiten voor meer open source software bij de overheid. De inmiddels beruchte Trojan werkt alleen op Windows-pc's en verspreidde zich door Word en Excel-bestanden te infecteren.

Veel meer voordelen

“Met open source software krijg je veel meer diversiteit, en dat maakt een organisatie minder kwetsbaar voor hackers en virussen", aldus GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. “Cybercriminelen richten zich namelijk vooral op dominante systemen."

Volgens GroenLinks is dit security-voordeel van open source software boven marktdominante Microsoft-software onderbelicht. Bovendien leidt open source tot meer marktwerking en concurrentie en is het migreren vaak eenvoudiger omdat organisaties niet vastzitten aan legacy-systemen en gesloten koppelingen, aldus El Fassed tegenover Webwereld.

Pas toe of leg uit

Het zogenaamde NOiV-programma, na jaren getouwtrek in 2007 ingesteld, stelt gebruik van open standaarden verplicht, en stimuleert het gebruik van open source software. Er was echter geen enkele manier om het beleid af te dwingen, en het programmabureau is inmiddels ter ziele.

Sindsdien is het weer duimendraaien, stelt El Fassed: “De regering verschuilt zich nu achter een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar kostenbesparingen met open source. Dat onderzoek was echter zeer beperkt. Kostenbesparingen werden slechts gezien in licentiekosten en daarmee vallen veel andere voordelen en besparingen buiten schot. Als we naar een open overheid willen, dan kan dat niet zonder open standaarden, open data en een impuls voor het gebruik van open source."

Komende verkiezingen bepalend

Of stimulering van open source inderdaad in een hogere versnelling gaat, zoals GroenLinks wil, hangt af van de komende verkiezingen en een nieuw kabinet.