Een zeventienjarige jongen uit Boston, van wie alleen zijn voornaam Matthew bekend is, wist jarenlang werknemers van telefoonbedrijven om de tuin te leiden. Hij gebruikt trucs om telefoontjes te plegen die zogenaamd vanaf een andere locatie komen, en is daarmee uitgegroeid tot de beste phone freaker uit de geschiedenis, meldt Wired.

Op 1 mei 2005 ging de jongen zelfs zo ver dat er een volledig bewapend politieteam het huis van ene Richard Gasper binnendrongen nadat zij een melding van een gijzeling hadden ontvangen. In werkelijkheid was er geen gijzeling, Matthew had zogenaamd vanuit het huis naar het politiebureau gebeld om.

Reden voor de actie was het feit dat de dochter, die hij in een babbelbox had ontmoet, geen telefoonseks met hem wilde hebben. De vader kreeg de jongen aan de telefoon en verzocht hem tot vijf keer toe te stoppen met bellen. Het resultaat was een volledig bewapend politeteam dat het huis van Gasper binnendrong, waar uiteraard niets aan de hand was.

Macht

Het was slechts één van de vele wraakacties die Matthew uithaalde sinds hij op 14-jarige leeftijd voor het eerst in aanraking kwam met babbelboxen. Matthew is al sinds zijn geboorte blind en ontdekte dat zijn handicap aan de telefoon geen enkele rol speelde, hetgeen hem een gevoel van macht gaf. Bovendien beschikt de jongen over een extreem goed geheugen, wat hem in staat stelt om in korte tijd veel te weten te komen over de werking van telefooncentrales.

Manipulatie

Verrijkt met zijn nieuwe macht, gebruikte Matthew zijn kennis om wraak te nemen op vijanden die hij had gemaakt in de babbelboxen. Nadat hij een 'telefoonoorlog' met een exploitant van een babbelbox, genaamd Daniels, had verloren, werden de twee goede vrienden.

De 36-jarige Daniels leerde Matthew alles wat hij wist over telefonie en de werking van telefooncentrales, zich niet realiserend dat de jongen deze kennis zou misbruiken voor ongein en later zelfs kwaadaardige acties. Matthew begon zijn vijanden telefonisch te terroriseren en al snel was hij zo bedreven in het manipuleren van centrales en mensen dat hij in staat was om telefoonlijnen van zijn 'tegenstanders' te laten afsluiten en zijn eigen telefoonrekeningen te laten verdwijnen.

Boosaardig genie?

Waar sympathisanten de jongen een slachtoffer van zijn handicap noemen die ten prooi is gevallen aan een verslavend machtsgevoel, spreekt de politie van een boosaardig genie dat handenvol geld kost maar waar niets tegen is te beginnen.

Want hoewel de FBI al verschillende gesprekken met de jongen heeft gehad en zelfs zijn hulp heeft gebruikt in het oprollen van een andere bende telefoonhackers, is er weinig dat tegen zijn acties kan worden gedaan. De manier waarop Matthew de telefoon misbruikt is niet strafbaar in de Verenigde Staten, waardoor vervolging moeilijk wordt.

Vervolging moeilijk

Justitie tracht nu alsnog om de jongen te vervolgen op basis van de 'Computer Fraud and Abuse Act'. De theorie is dat de jongen de telefoon gebruikte om werknemers misbruik te laten maken van het computersysteem uit zijn naam. De telefoon zou in deze zaak dan als proxy worden gezien, waarbij Matthew zijn stem gebruikte als instrument in plaats van een computer. Experts verwachten echter dat er weinig aanklagers zijn die deze zaak op dergelijke gronden durven aan te nemen.