We nemen dit jaar afscheid van de Waarschuwingsdienst van de overheid. De website die informeert over veilig computer- en internetgebruik wordt vervangen door een nieuwe dienst. Die wordt samen met ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) opgezet, wat duidt op een privaat-publieke samenwerking. "Niet-professionals en andere overheden zijn nog steeds belangrijk, maar hiervoor worden andere kanalen opgezet", zo laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten aan Webwereld.

Vitale sectoren

Waarschuwingsdienst.nl alarmeert al sinds 2003 bij computervirussen, wormen en beveiligingslekken en geeft achtergrondinformatie, voorlichting en adviezen over computerbeveiliging. De dienst is opgezet in de tijd dat Govcert.nl de overheid en burgers in Nederland als primaire doelgroep bediende.

Vervolgens is Govcert.nl in 2012 uitgegroeid tot het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) en is de focus komen te liggen op de Rijksoverheid en de vitale sectoren in Nederland. Ook worden de meer inhoudelijke beveiligingsadviezen via de website van het NCSC beschikbaar gesteld.

Einde in zicht

Dit zorgt er nu voor dat de Waarschuwingsdienst langzaam wordt uitgefaseerd. Dat begon ook al op te vallen: tussen begin oktober en twee dagen geleden is er geen enkele 'actuele dreiging' gemeld. Maar zolang de nieuwe site nog niet actief is zal de Waarschuwingsdienst online blijven om het algemene publiek voor ernstige dreigingen te waarschuwen.

"We verwachten dat er maximaal tien keer per jaar zo'n ernstig bericht verschijnt. Verder worden nog met enige regelmaat inhoudelijke artikelen geplaatst met meer achtergrond. Gezien de verschuiving van de focus is de frequentie hiervan ook lager dan tijdens de GOVCERT.NL periode", aldus woordvoerder Edmond Messchaert van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.