De overheid wil hiermee voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van cybercrime via internet. "Burgers moeten weten hoe ze veilig om kunnen gaan met internet, hoe ze zich moeten beschermen tegen de gevaren ervan, hoe ze zich moeten gedragen tegenover anderen op internet en waar nadere informatie en ondersteuning is te krijgen", laat een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken weten.

Op de website mijndigitalewereld.nl staan tips over veilig internetten. Daar wordt onder meer geadviseerd op geen programma’s van onbekende bron te downloaden. Ook wordt gewezen op open source software dat "soms een goed en goedkoper alternatief voor gesloten software" biedt, aldus de site.

De officiële site van de campagne, Veiliginternetten.nl, ging vanmiddag rond het middaguur live. Op de site staan praktische tips voor het veilig houden van je computer, van het aanzetten van je firewall, tot het advies om nooit zomaar bestanden te openen. Ook is de tv-spot van de campagne vrijgegeven (zie onder).

Govcert

De campagne Veilig Internetten wordt gecoördineerd vanuit het ministerie van Justitie, in samenwerking met Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. Het programma Digibewust en Digivaardig (EZ) en Govcert/Waarschuwingsdienst (BZK) ondersteunen de publiekscampagne ook.

Minister van Justitie Hirsch Ballin zal vandaag om 11.30 de officiële aftrap gegeven voor de campagne. De minister zal hiervoor over een Haagse camping wandelen en met vakantiegangers voor hun tent in gesprek gaan over hun internetgedrag.

Internetbankieren

Het is niet de eerste keer dat er een overheidscampagne is om burgers te wijzen op wijzen op de gevaren op internet. In 2006 maakte de Waarschuwingsdienst een film die ingaat in op de risico's die thuisgebruikers lopen bij het chatten, internetbankieren en surfen. In 2004 startte het ministerie van Economische Zaken is een campagne gestart die kinderen bewust moet maken van de noodzaak om veilig met internet om te gaan.

Update: Campagnewebsite en Postbus51-commercial toegevoegd.