De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft dinsdag de inlichtingendienst CIA en de ministeries van Justitie, Defensie, Binnenlandse Veiligheid en Financi├źn aangeklaagd. De EFF eist dat die overheidsinstanties opheldering geven over de manieren waarop ze sociale netwerksites zoals Facebook gebruiken in onderzoeken naar burgers.

Facebook, Twitter, Flickr

De digitale burgerrechtenbeweging deed begin oktober verzoeken aan twaalf overheidsinstanties om hun richtlijnen te delen met betrekking tot het gebruik van sites als Facebook, Twitter en Flickr. Aanleiding was berichtgeving over hoe de Amerikaanse autoriteiten activiteiten van burgers volgen via internet.

De instanties voldeden niet aan dit verzoek. Geen van hen kwam met informatie op de proppen. Dat is volgens de EFF in strijd met een wet die de openbaarheid van overheidsinformatie regelt. Alleen de belastingdienst reageerde; die had de EFF om meer tijd gevraagd.

Inval na tweet

In de stukken voor de rechtszaak staat dat overheden Facebook hebben gebruikt om alcoholdrinkende minderjarigen op te sporen. Ook zouden ze via YouTube verdachte relschoppers hebben achterhaald. Het huis van een medewerker van een sociale dienst werd doorzocht, nadat de man Twitter-berichten rond de G20-top had gestuurd.

Bovendien zouden opsporingsbeambten zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van valse identiteiten bij het versturen van vriendschapsverzoeken op Facebook. Op die manier drongen ze door tot het virtuele vriendennetwerk van verdachten.