De Amerikaanse overheid dwingt via een gerechtelijk bevel zowel Google als internetprovider Sonic om e-maildata te overhandigen. Dat blijkt uit documenten in handen van de Wall Street Journal (WSJ). Het bevel aan Google dateert van 4 januari en eist de IP-adressen waarmee Appelbaum inlogde op zijn Gmailaccount en de e-mail- en IP-adressen van de mensen met wie hij communiceerde vanaf 1 november 2009.

'Right thing to do'

Beide bedrijven zouden zich verdedigd hebben met het recht om Appelbaum te informeren over de lopende procedure. De internetprovider Sonic weigerde in eerste instantie, maar verloor daarna de rechtszaak en was genoodzaakt om de data alsnog te overhandigen. “Het aanvechten van het bevel was een dure zaak, maar we vonden dat het meest juiste om te doen," zegt Sonic's directeur Dane Jasper tegenover de WSJ.

Google onthield zich van commentaar op de zaak en het is onduidelijk of ze de data overhandigd hebben. Appelbaum is naast Wikileaksvrijwilliger ook oprichter van het Tor Project. Dat netwerk biedt gebruikers gratis tools om hun identiteit op het internet geheim te houden. Appelbaum wordt in het bevel overigens nergens van beschuldigd.

Crimineel onderzoek

De Amerikaanse overheid is sinds het lekken van 260.000 officiële overheidsdocumenten met behulp van Bradley Manning gestart met een actief crimineel onderzoek naar Wikileaks. Begin dit jaar eiste de Amerikaanse overheid inzage in de Twitteraccounts van Appelbaum, de Nederlander Rob Gonggrijp en de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir. Alledrie waren betrokken bij Wikileaks, maar ze werden verder nergens van beschuldigd door de Amerikaanse overheid.

Twitter won, in tegenstelling tot Sonic, de rechtszaak en informeerde de drie over de procedure. Voor zover bekend heeft Twitter geen gegevens overhandigd aan de overheid. In het huidige dwangbevel aan Google en Sonic vraagt de Amerikaanse overheid vrijwel om dezelfde gegevens die ook aan Twitter werden gevraagd. Ook nu wordt Appelbaum niet beschuldigd van het plegen van enig strafbaar feit.