Lenovo moet de Amerikaanse overheid er nog maar van zien te overtuigen dat de overname van de servertak van IBM niet leidt tot backdoor-toegang tot belangrijke Amerikaanse infrastructuur voor China. Dat meldt persbureau Bloomberg zaterdag.

Nog 5 jaar beheer door IBM

Onder meer het Pentagon, de FBI, het ministerie van binnenlandse veiligheid en de drie grootste Amerikaanse telecomaanbieders gebruiken IBM-servers. Vanwege 'risico's voor de nationale veiligheid' moet het zogeheten Committee on Foreign Investment zich nu buigen over de Lenovo-overname, schrijft Bloomberg.

De Amerikaanse ambtenaren zullen volgens Bloomberg onder meer goed kijken naar IBM-servers die zich in kritische infrastructuur bevinden, zoals energiecentrales en fabrieken.

Het Chinese bedrijf heeft verklaard dat IBM de komende 5 jaar het beheer en onderhoud van zijn apparatuur zal blijven doen. Lenovo maakte de overname van de serverbusiness 23 januari bekend. Met de overname is 2,3 miljard dollar gemoeid. De beoordeling door het comité kan 75 dagen in beslagnemen. Lenovo nam in 2005 al IBM's pc-tak over.

Angst om Huawei en ZTE

In 2012 waarschuwde een rapport van het Witte Huis voor de beveiligingsrisico's die Chinese telecomleveranciers Huawei en ZTE vormen. Overheden zouden verdere overnames door Huawei en ZTE moeten tegenhouden, mede vanwege de vrees voor backdoors en malware die door China in de Amerikaanse telecomnetwerken zou kunnen worden ingezet.

Door de tegenwerking door de Amerikaanse overheid besloot Huawei zich eind 2013 terug te trekken van de Amerikaanse markt. Onlangs bleek dat de Amerikaanse geheime dienst NSA zelf Huawei had gehackt, waarbij het gestolen informatie gebruikte om routers in andere landen binnen te dringen.