Een aantal Vietnamese pro-democratie-activisten zijn in het buitenland doelwit geworden van geavanceerde malware. Zij ontvingen uitnodigingen voor niet-bestaande conferenties waarin de malware zat verstopt. AP en de EFF vermoeden dat het gaat om hackers die op afstand opereren in opdracht van de Vietnamese regering. Dat land veroordeelde volgens Human Rights Watch in 2013 zeker 63 blogger en andere vreedzame activisten.

Defacement en dreigmails

Het grootste slachtoffer is vooralsnog de Vietnamese activistische blogger Ngoc Thu. Haar blog werd een week lang gekaapt en volgeschreven met beledigende teksten. Daarbij werden persoonlijke e-mails en foto's gebruikt die van haar pc gestolen waren. Na deze 'defacement' ontving ze ook dreigmails. Thu, wiens populaire blog 'Ba Sam' in eigen land intussen ook is geblokkeerd, voelt zich vernederd en monddood gemaakt.

Ook een Britse verslaggever van persbureau Associated Press werkzaam in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, een Vietnamese democratie-activist in Frankrijk en een Amerikaans lid van de EFF zijn aangevallen door dezelfde hackersgroep.

Overheidshackers?

Nader onderzoek naar de gebruikte malware toont aan dat er mogelijk overheidshackers in het spel zijn. Zij betaalden duizend dollar voor het huren van servers over de hele wereld. De hackers zetten om de paar dagen nieuwe servers in, zodat blokkades door isp's steeds geen zin hebben. De gebruikte malware wordt door slechts 1 van de 49 commerciële antivirus-bedrijven gedetecteerd.