De bankingtrojan Gozi deed aanvankelijk goede zaken in Europa en de oversteek naar de VS is de makers fataal geworden. De FBI merkte in 2010 op dat de trojan geld ontfutselde van Amerikaanse klanten, terwijl daarvoor Europese banken op de korrel werden genomen. De drie uitbaters van het botnet kunnen celstraffen van 60 tot 95 jaar krijgen (PDF van de aanklacht).

De Russische malware dook in 2007 op en viel meteen op als een geavanceerde bankingtrojan. De malware gebruikte een compressietechniek om bij infectie onopgemerkt te blijven en werd actief zodra er een SSL-transactie werd gedetecteerd. Gozi voerde een man-in-the-browser-aanval uit om bankgegevens te vangen en door te sturen naar een C&C.

Groei Gozi

Cyberdieven betaalden voor het gebruik van Gozi licentiegeld voor de huur van de C&C die de zombies bediende. In 2007 zou het virus cyberdieven hun slachtoffers al meer dan 2 miljoen dollar afgetroggeld hebben. Gozi legde de herders van het botnet ook geen windeieren, het brein achter de organisatie zou meer dan 50 miljoen dollar hebben afgestaan aan de Amerikaanse autoriteiten nadat hij werd opgepakt.

Het virus werd gericht gebruikt voor klanten van Europese banken, staat te lezen in de aanklacht. Maar in 2010 werden ook computers in de Verenigde Staten geïnfecteerd met de trojan om geld te ontfutselen via een Amerikaanse bank. De aandacht van de FBI werd daardoor getrokken en de opsporingsdienst startte in mei van dat jaar een onderzoek.

FBI grijpt meesterbrein

Ze kwamen het brein achter de operatie op het spoor door chats die via de dienst Jabber werden gevoerd tussen de makers van Gozi en cybercriminelen die het pakket wilden kopen. Een koper verklikte zijn identiteit in een chat waarin hij verifieerde of hij het aankoopbedrag van Gozi had overgemaakt naar de juiste rekening.

Toen hij een reisvisum naar de VS aanvroeg ging er een alarm rinkelen bij de FBI en in november werd hij op een vliegveld in de kraag gevat. In de jaren die volgden heeft hij meegewerkt aan het oprollen van het botnet en deze week is de officiële aanklacht ingediend waarin vermeld staat dat hem 95 jaar boven het hoofd hangt.