De tiener, die opereert onder de naam OVKipje, plaatste maandag een applicatie op internet. Hiermee is het mogelijk om in te checken voor een treinreis zonder een OV-chipkaartpaal of poortje te passeren, waardoor de hack momenteel door conducteurs niet kan worden opgemerkt.

Biechten bij TLS en NS

Nog geen dag later besluit de maker te stoppen met zijn project en zoekt hij contact met zowel de fabrikant van de OV-chipkaart Trans Link Systems (TLS) als de NS. Dat erkent NS-voorlichter Rob Hageman desgevraagd tegenover Webwereld. Nog dezelfde dag volgt een gesprek tussen TLS, NS en OVKipje.

De bedrijven hadden de jacht al geopend op de verspreider van de software. De NS zegt te waarderen dat de tiener zich nu heeft gemeld. TLS reageert bondiger: “Wij doen geen uitspraken over de inhoud van het gesprek.”

Psychologische druk

Het geplande interview met OVKipje gaat niet door. Na het gesprek met de vervoerders zegt hij per SMS af. “Ik heb zojuist een goed gesprek gehad met NS en TLS. Naar aanleiding daarvan is het beter dat ik op dit moment even niet op deze wijze in de publiciteit kom”, stelt de coder dan ook. In een telefoongesprek wil hij niet uitleggen waarom niet, maar is duidelijk nerveus als over het toepassen van druk wordt gesproken.

De NS stelt dat er geen sprake is van intimidatie. “Daarvan kan geen sprake zijn. Dit moet delicaat worden opgelost in het belang van de jongen, zijn familie en de NS”, stelt Hageman. Wel begrijpt hij dat de jongen onder druk staat, omdat er geen duidelijkheid is of er nog stappen volgen. “Alle opties liggen nog open en dat brengt onzekerheid mee.”

Carrière verspelen

Voor Hageman is het belangrijk te benadrukken dat ook bij de NS mensen werken en dat zij ook gevoelig zijn voor het verhaal van OVKipje. "Hij is naar ons toegekomen en dat neem je mee in je afweging", stelt hij dan ook. Maar waar hij zich druk om maakt is dat met het maken van hacktools jongeren 'hun carrière' op het spel zetten.

TLS hult zich conform reputatie ook over het eventueel bedreigen van de jongen en eventuele gevolgen in stilzwijgen.

Platform in gevaar

Het kennisplatform OV-chipkaart.org waar informatie over de werking van de cryptografie en de OV-chipkaart wordt uitgewisseld, geeft aan de gevolgen van het uitlekken van de applicatie zo ernstig te vinden dat momenteel wordt overwogen te stoppen.

"Ovstation.exe is vrijgegeven, hiermee krijgt het hele security onderzoek meer een crimineel/losgeslagen karakter….. een zeer slechte ontwikkeling waar ov-chipkaart.org niets mee te maken wil hebben, het probleem hebben we aangekaart, that’s it, meer doen we (als community) niet", schrijft de maker op zijn site. Hij stoort zich vooral dat de software via links in 'vage landen' beschikbaar is. De maker wil niet dat het platform misbruik faciliteert, dus overweegt hij om te stoppen.

Eerder heeft hij wel software om kaarten te beschrijven via zijn website aangeboden. Maar nadat duidelijk werd dat deze software niet legaal is, is die distributie gestaakt. Inmiddels geeft de maker aan te verwachten dat TLS zijn website de nekslag zal geven: "TLS zal de beheerder van deze website waarschijnlijk in zeer korte tijd benaderen, we zetten alles op alles om de site binnen de kaders van de Nederlandse wetgeving te houden, dit is een lastige taak, veel gebruikers werken tegen. Mocht TLS met goed onderbouwde, valide argumenten komen zullen we onze activiteiten beperken of zelfs stopzetten, jammer dan voor de vergaarde kennis, ik heb nou eenmaal niet de tijd, het geld en de zin om in een rechtszaak betrokken te worden."