De privacymaatregelen zijn een reactie op de pogingen van de muziekindustrie om gebruikers van uitwisseldiensten die illegaal muziek uitwisselen, voor de rechter te slepen, zo meldt The Wall Street Journal. Een maand geleden behaalde de muziekindustrie een belangrijke overwinning toen een Amerikaans federaal beroepshof bepaalde dat internetaanbieder Verizon de namen van vier abonnees moest geven. De vier abonnees hadden zich volgens de muziekbrancheorganisatie RIAA schuldig gemaakt aan het illegaal kopiëren van muziek via internet. De muziekindustrie kan eenvoudig het ip-adres achterhalen van internetters die via peer-to-peer (p2p) diensten muziek downloaden of aanbieden. Vervolgens is de hulp van de providers nodig om uit te vinden welke abonnee van het betreffende ip-adres gebruikmaakt.

Blubster

De dreiging van rechtszaken zorgt ervoor dat p2p-gebruikers zich meer zorgen maken om hun privacy. StreamCast (van de uitwisseldienst Morpheus) en iMesh hebben daarom aangekondigd dat ze het op korte termijn moeilijker gaan maken om de gebruikers van hun dienst te traceren. De nog tamelijk onbekende uitwisseldienst Blubster belooft 'anonieme accounts'. Of de uitwisseldiensten er daadwerkelijk in zullen slagen om de identiteit van hun gebruikers verborgen te houden, is twijfelachtig. "Om een bestand uit te wisselen, heb je altijd twee computers nodig die met elkaar moeten communiceren. Uiteindelijk is het altijd mogelijk om die activiteit te traceren", aldus Marc Morgenstern van Overpeer tegenover The Wall Street Journal.

Kazaa

Ook Kazaa, de grootste uitwisseldienst, neemt maatregelen om zijn gebruikers tegen de muziekindustrie te beschermen. De mogelijkheid om meer bestanden van dezelfde gebruiker te vinden, wordt standaard uitgezet. Daardoor wordt het voor de speurders van de muziekindustrie een stuk moeilijker om te achterhalen welke gebruikers grote aantallen muziekbestanden aanbieden. Sharman Networks, de eigenaar van Kazaa, zegt overigens dat de maatregel géén reactie is op de juridische acties van de muziekindustrie. De aanpassing zou al voor de uitspraak in de Verizon-zaak zijn bedacht.