Van alle spamsites is 90 procent is ondergebracht bij twintig registrars. En driekwart van de spamvertized websites is te herleiden tot tien domeinnaamboeren. Dat blijkt uit onderzoek van Knujon.com ('No junk' achterstevoren gespeld). De drie 'slechtste' registrars zijn afkomstig uit China. Op de vierde plaats staat Joker uit Duitsland. De rest van de toptien bestaat uit Amerikaanse bedrijven.

Eén van de oprichters van Knujon, Garth Bruen, verklaart tegenover security-blogger Brian Krebs dat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN, de organisatie die is belast met de wereldwijde uitgifte van domeinnamen) meer zou kunnen doen om het spamprobleem aan te pakken.

Spammers hebben namelijk de gewoonte om valse whois-informatie te gebruiken. En volgens de reglementen van de ICANN zijn registrars verplicht om domeinen met inaccurate whois-informatie te schrappen als de domeinnaamhouder niet binnen vijftien dagen na ontvangst van een klacht geldige gegevens verstrekt.

Volgens Bruen houden de registrars en de ICANN nauwelijks de hand aan deze voorschriften. Om de ICANN tot actie te bewegen, heeft Knujon de laatste maanden een groot aantal klachten ingediend over niet kloppende whois-informatie. Knujon is inmiddels verantwoordelijk voor 40 procent van de klachten die bij de ICANN binnenkomen. Bron: Techworld