Pakistan heeft een request for proposal (pdf) online gezet, waarmee het land een aanbestedingsprocedure voor het filter- en blokkeersysteem start. Bedrijven kunnen zich inschrijven voor de procedure door een eerste aanbieding in te dienen op basis van de beschreven behoefte van de Pakistaanse overheid.

Miljoenen url's

Het systeem krijgt de naam National Filtering and Blocking System. Het filteren en blokkeren wordt gedaan op url-niveau, vanaf domeinnaam tot aan sub-folders. Ook kan worden gefilterd op bestandstype. Het gaat om een modulaire architectuur met meerdere hardwarekasten. Elke kast moet tot aan 50 miljoen url's kunnen blokkeren, zo staat in het request for proposal.

Het nieuwe systeem zal worden geïntegreerd in de IP-backbones in grote steden als Karachi, Lahore en Islamabad en wordt centraal gemanaged door een team dat wordt ondergebracht bij de locaties waar de de providers van de backbones hun hardware hebben staan (Points-of-Presence). Die providers, en de internetserviceproviders, hebben eerder laten weten dat hun huidige systemen niet in staat zijn miljoenen websites te kunnen blokkeren.

Religieuze moraliteit

Bytes for All, dat strijd voor internetvrijheid in Pakistan, zegt dat het aanschaffen van een blokkeer- en filtersysteem de volgende stap is in het streven van de Pakistaanse regering om internet in het land te kunnen controleren. Als reden wordt over het algemeen de nationale veiligheid gegeven, maar ook de strijd tegen terreur en religieuze moraliteit.

In november kondigde de nationale telecommunicatieautoriteit PTA, de Pakistaanse OPTA, aan te willen filteren op sms-berichten. Daarbij zou worden gescand op berichten met woorden die op een of andere wijze op bezwaren stuiten, waarbij gewezen werd naar morele waarden. Die aankondiging zorgde voor veel oproer en het plan werd uitgesteld.

Nu al blokkades van sites

De Britse anti-censuurorganisatie Article 19 zei onlangs in een nieuw rapport dat de Pakistaanse regering al volop bezig is met het blokkeren van websites en het filteren van diverse communicatievormen op basis van de Telecommunications (Reorganization) Act. In die wet zijn maatregelen opgenomen die rechtstreeks ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting en ander mensenrechten, zegt Article 19.

Eerder al werden sociale media als Facebook via de rechter gedwongen content te blokkeren die als godslasterlijk werden ervaren. Nu worden die blokkades nog handmatig gedaan, maar met het nieuwe systeem moet zowel filtering als blokkeren verregaand geautomatiseerd worden.