De NSA wordt verboden "om anderen te verzoeken of te bevelen om het ontwerp van hun producten of diensten aan te passen om elektronische surveillance mogelijk te maken", staat in een amendement dat is aangenomen door het Huis van Afgevaardigden.

De wijziging slaat ook op het zonder gerechtelijke toestemming actief maar ongericht zoeken en verzamelen van data ongeacht die betrekking heeft op buitenlanders of Amerikaanse burgers, de zogenaamde 'backdoor search'. Deze maas in de FISA-wet wordt gesloten. Ook mag de NSA niet meer encryptiestandaarden ondermijnen.

Krachtig signaal, effect onduidelijk

Het is nog onduidelijk of deze amendementen overeind blijven, ondanks de grote meerderheid in het Huis. Later vandaag wordt de gehele wet, die gaat over het budget van het Pentagon, in stemming gebracht, en die gaat ook nog naar de Senaat.

De actie wordt gezien als een reactie op de Freedom Act, die recentelijk in sterk afgezwakte vorm werd aangenomen, tot groot chagrijn van Silicon Valley en burgerrechtenclubs.

Er is enige scepsis over het verbod om partijen te bewegen om backdoors in te bouwen, omdat dit alleen geldt voor de NSA en de CIA. In de praktijk worden dergelijke verzoeken namelijk meestal gedaan door de FBI.

Meer details over de amendementen bij Computerworld.com, Wired en Vox.