Rick Boucher, volksvertegenwoordiger uit de staat Virginia, vindt ook dat de omstreden Digital Millennium Copyright Act (DMCA) moet worden aangepast, zo meldt Wired News. De hacker Dmitry Sklyarov wordt op dit moment vastgehouden, omdat hij ervan verdacht wordt de DMCA te hebben overtreden.

De FBI arresteerde Sklyarov vorige week maandag nadat hij een lezing had gegeven op de jaarlijkse hackersconventie Defcon.

Slyarov heeft software gemaakt waarmee de beveiliging van e-books gekraakt kan worden. De Advanced eBook Processor van Sklyarov kraakt de beveiliging van Adobe's eBook software en zet het gekraakte e-book om in een gewoon PDF-bestand, eveneens een formaat van Adobe. Op die manier kunnen de restricties om de bestanden te lezen en te printen omzeild worden. Daarmee heeft Sklyarov waarschijnlijk de DMCA overtreden. Die wet verbiedt het maken van producten die beveiligingen omzeilen.

De Democraat Rick Boucher is het oneens met de arrestatie van Sklyarov. "Het is buiten alle proporties om een persoon te arresteren, alleen maar omdat hij software heeft gemaakt waarmee een technische maatregel kan worden omzeild", aldus Boucher tegenover Wired News.

"Deze zaak bewijst maar weer eens dat de DMCA hoognodig aangepast moet worden", meent Boucher. Hij bereidt daarom een amendement op de DMCA voor.

Het probleem voor Sklyarov is dat Boucher hoogstwaarschijnlijk alleen staat in zijn kritiek op de DMCA. De voorzitters van de commissies in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat waarin een amendement op de DMCA zou moeten worden besproken, zijn niet bereid om aanpassingen van de DMCA te overwegen.

Zo is de Republikeinse voorzitter van de subcommissie voor intellectueel eigendom, Howard Coble uit North Carolina, erg ingenomen met de DMCA. "De wet functioneert precies zoals we hadden gehoopt", zei hij tegen Wired News.

Echt verbazingwekkend is de opstelling van Coble niet. Hij staat vijfde op de ranglijst van volksvertegenwoordigers die het meeste geld van de muziekindustrie ontvangen. De muziekindustrie heeft samen met de software- en filmindustrie jarenlang gelobbyd voor de invoering van de DMCA.