PayPal heeft Cryptome-oprichter John Young laten weten dat zijn account binnenkort wordt stopgezet "vanwege het buitensporige risico dat daarbij betrokken is". De actie van PayPal volgt nadat Cryptome de afgelopen weken in het nieuws was wegens het publiceren van interne documenten van Microsoft. PayPal heeft alle donaties aan Cryptome sinds 24 februari geconfisceerd. Het gaat om circa 5300 dollar.

Big Brother-handleiding

De klokkenluiderssite is eind vorige maand al even uit de lucht geweest, door Microsoft. De Windows-leverancier ondernam actie nadat Cryptome het interne Global Criminal Compliance Handbook van Microsoft online had gezet. Het document, aangeduid als de 'spy guide', beschrijft hoe Microsoft omgaat met persoonsgegevens tegenover autoriteiten en opsporingsinstanties.

Het conflict met Microsoft zorgde volgens Young juist voor een piek in het aantal PayPal-donaties voor Cryptome. Hij roept medestanders nu op cheques te sturen naar zijn adres in New York. Cryptome is al sinds 1996 actief. De site heeft een archief van 8 GB met veelal vertrouwelijke documenten van overheden.