ProtonMail is een startup uit Zwitserland die zich wil onderscheiden met de beveiliging van e-mails via zware versleuteling. Via Indiegogo heeft het bedrijfje inmiddels al meer dan 328.000 dollar opgehaald, maar afgelopen maandag stokte de geldstroom. PayPal bleek het account te hebben afgesloten. Bij navraag bleek PayPal te twijfelen aan de legaliteit van ProtonMail. En of de startup wel toestemming had gevraagd aan de overheid om versleuteling toe te passen op e-mails.

Account inmiddels weer hersteld

Althans, dat zijn de woorden van ProtonMail-directeur Andy Yen, die erover verhaalt op zijn blog. Inmiddels is na lang aandringen het PayPal-account weer hersteld. ProtonMail heeft voor de zekerheid wel al het gedoneerde geld van dat account afgehaald en veilig opgeborgen. PayPal zegt nu dat de beperking op het account vooral komt door technische problemen.

ProtonMail gebruikt een door CERN-medewerkers ontworpen versleuteling voor e-mailverkeer en had 100.000 dollar nodig om te starten. Het mikt in de laatste 16 dagen van de campagne op Indiegogo op 500.000 dollar om mobiele apps te kunnen ontwikkelen. Bij 700.000 dollar wil het versleutelde chat aanbieden en als het miljoen wordt bereikt denkt ProtonMail aan producten voor versleutelde opslag.