Dat blijkt uit een rondgang van SkyNews langs een aantal computerwinkels in Londen met een 'undercoverlaptop'. Daarvan was een geheugenchip losgemaakt. Verder was de pc uitgerust met surveillancesoftware zoals een keylogger. Ook stond de webcam aan als 'verborgen camera'.

Oplichting

Wat bleek? Niet alleen werd er in sommige gevallen geld in rekening gebracht voor niet uitgevoerde reparaties, de reparateurs snuffelden ook uitgebreid in allerhande privébestanden zoals foto's rond, zo blijkt uit de beelden die Sky stiekem opnam.

Bij één pc-winkel trachtte een medewerkers zelfs meerdere malen in te loggen op de bankiersite van de klant met een (incorrect) wachtwoord dat 'per ongeluk' ergens op de pc stond. Aangezien die winkel de pc-inbraak bleef ontkennen heeft Sky aangifte gedaan.

Gedragscode

Sander Vale, voorzitter van de Nederlandse brancheorganisatie voor computerwinkels, de NLCW, is verbaasd over de berichtgeving. De NLCW heeft over dergelijke kwesties nog nooit een klacht ontvangen, al stelt hij dat dergelijke incidenten niet zijn uit te sluiten.

De NLCW hanteert sinds 2007 een gedragscode, waarin onder meer staat dat medewerkers van computerwinkels strikte geheimhoudingsplicht hebben op privacygevoelige informatie die ze onder ogen komen als ze pc's moeten repareren. "Alleen bij het sterke vermoeden van criminele zaken (waaronder kinderporno) zal door de directie van de NLCW erkende computerwinkel contact opgenomen worden met de politie," schrijven de privacyregels voor.