Brain.A infecteerde de boot-sector van de pc, maar was relatief onschuldig, zo weet CNet. Boot-sector-virussen deden hoofdzakelijk tussen 1986 en 1995 de ronde. Inmiddels zijn dergelijke virussen, evenals de floppy, nagenoeg verdwenen.

Vervolgens kwamen de macro-virussen die zich richtten op lekken in de besturingssystemen van Microsoft. Toen e-mail zijn intrede deed was het hek van de dam. Bekendste voorbeelden zijn het I Love You-, Anna Kournikova en Bagle-virus.

De eerste worm zag achttien jaar geleden het levenslicht. Morris, zoals de worm genoemd werd, verspreidde zich via Unix-systemen over internet.

Inmiddels bestaat er een ware industrie rond de virussen. Volgens analistenbureau IDC zet de antivirusmarkt jaarlijks 3,7 miljard dollar om. Ook de schade die virussen en wormen tegenwoordig aanrichten liegt er niet om. De FBI stelde eerder deze week dat computercriminaliteit jaarlijks goed is voor 67,2 miljard dollar aan schade. Het merendeel hiervan wordt veroorzaakt door virussen en wormen.