Volgens het Britse beveiligingsbedrijf is de hoeveelheid pdf-spam gedaald van een hoogtepunt van 30 procent van alle spam eerder deze maand naar ongeveer nul nu. Het hoogtepunt werd bereikt op 7 augustus. Op die dag was er een grote spamrun met pdf-berichten, bedoeld om een aandeel onder de aandacht te brengen.

Sophos vermoedt dat pdf-spam wel eens net zo snel kan verdwijnen als het is gekomen. Beveiligingsexpert Graham Cluley denkt dat de daling van de hoeveelheid pdf-spam betekent dat dergelijke berichten niet werken. "Spammers zouden niet stoppen met pdf-spam als het een effectief middel was om geld te verdienen. De daling wijst er op dat spammers het lastig hebben om het publiek zover te krijgen dat ze berichten lezen die op deze manier worden verspreid", aldus Cluley.

Omdat de ontvangers van pdf-spam eerst het meegestuurde document moeten openen, krijgen uiteindelijk veel minder mensen de boodschap onder ogen, vermoedt de beveiligingsexpert. "Consumenten leren snel dat het zonde van de tijd is om elke ongevraagde pdf die ze ontvangen, te openen."

Bron: Techworld