De Trojaanse paarden worden vaak als onschuldige bestanden (bijvoorbeeld foto's) of hyperlinks aangeboden. Als het programma op de computer van het slachtoffer is geïnstalleerd, kunnen ze de webcam bedienen en ongemerkt foto's en video's van de kinderen maken. Vervolgens proberen ze de kinderen tot ongewenste seksuele handelingen te dwingen. Hiervoor waarschuwen de politie en het Openbaar Ministerie.

Het is niet bekend welke Trojaanse paarden worden gebruikt door de digitale kinderlokkers. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) wil inhoudelijk niets kwijt over de Nederlandse incidenten. Evenmin is bekend hoeveel Nederlandse kinderen hiermee zijn geconfronteerd.

Voor het eerst in Nederland

In het buitenland is het fenomeen waarbij kinderlokkers misbruik maken van Trojaanse paarden en webcams om kinderen af te persen al enkele jaren geleden voor het eerst geconstateerd. Volgens de politie is ook in Nederland het verschijnsel grooming niet onbekend, maar wel op een dergelijke geavanceerde manier.

In samenwerking met de politie adviseert stichting Mijn Kind Online ouders alert te zijn, maar niet in paniek te raken over de risico's op internet. "De techniek die wordt ingezet, is niet een klassieke vorm van grooming. Door Trojaanse paarden te gebruiken, wordt kinderen niet online verleid, maar wordt er gewoon ruw ingebroken in het leven van een kind. Als ouder is het verstandig om je computer te beveiligen en regels met je kinderen af te spreken," aldus Mijn Kind Online.