Met het verschijnen van het boek van journalist Glenn Greenwald, onlosmakelijk verbonden met NSA-klokkenluider Edward Snowden, leek er een einde te komen aan de reeks onthullingen. Maar niets is minder waar, zo vertelt Greenwald op de Amerikaanse televisie.

"Ik ben ervan overtuigd dat het grootste verhaal, die de grootste impact heeft en de manier waarop we terugkijken op de gebeurtenissen van de afgelopen tien maanden in perspectief zet, het verhaal is waar we momenteel aan werken, en hopelijk klaar is over vier tot acht weken", voorspelt Greenwald aan presentator Stephen Colbert.

In de aanloop naar deze mogelijk Grande Finale zijn wij benieuwd wat in jouw ogen de meest schokkende Snowden-onthulling is geweest. Wat is volgens jullie bizar, stuitend of zelfs volstrekt ongeloofwaardig? En waarom dan precies?

Om alvast een voorzetje te geven, volgen hieronder enkele suggesties. We lezen graag je opinie terug in de comments!

PRISM

Hier is het allemaal mee begonnen. Het PRISM-programma van de NSA kijkt mee bij wat gebruikers buiten de VS met diensten van Facebook, Google en Apple doen.

BULLRUN

Zaagde de poten onder het internet weg! De NSA laat techbedrijven en telco's zwaktes en backdoors inbouwen in versleutelingsproducten. Ontwerpen van beveiligingsstandaarden zijn gecorrumpeerd. TLS/SSL al jaren te ontsleutelen.

STUXNET

De beruchte en complexe sabotagemalware Stuxnet zou zijn geschreven door de VS en Israël samen.

OPTIC NERVE

De Britse geheime dienst GCHQ kaapte webcam-beelden van bijna 2 miljoen Yahoo-gebruikers. Ongericht en met hulp van de NSA.

XKEYSCORE

Het topgeheime XKeyScore-programma zuigt op meerdere punten wereldwijd internetverkeer op: van e-mails en posts op sociale media tot chatgesprekken en browsegeschiedenis. Big Data-slurper.

COTTONMOUTH

De NSA zou stelselmatig routers, servers en andere netwerkapparatuur bedoeld voor internationale klanten, vlak voor de export hebben onderschept en daarbij backdoors ingebouwd.

AFLUISTEREN POLITICI

De NSA luisterde zeker 35 wereldleiders af. Al het telefoonverkeer van belangrijke landenleiders, waaronder Angela Merkel (Duitsland), werden getapt.

Voor nog meer inspiratie: 10 lollige NSA-codenamen van sinistere projecten.