Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderhandelt momenteel over haar eerste formele cyberstrategie, waarvan bepaalde delen volgende maand openbaar zullen worden. Het Pentagon stelt daarin dat computersabotage gelijk kan staan aan een oorlogshandeling. De Wall Street Journal meldt dat dit de deur opent voor een reactie daarop met traditionele militaire middelen.

Waarschuwing naar vijanden

De verkenning is een eerste poging om grip te krijgen op een veranderende wereld. Hackers kunnen tegenwoordig namelijk een grote bedreiging vormen voor bijvoordeeld de nucleaire reactoren, metro’s of de riolering van de Verenigde Staten.

Het Pentagon ziet de plannen bovendien als waarschuwing voor potentiële vijanden. Die kunnen zo zien wat de consequenties zijn van een gerichte cyberaanval op de VS. Of, zoals een official van het Amerikaanse leger stelt: “Als je ons elektriciteitsnetwerk uitschakelt, dan gooien wij misschien wel een raket in je schoorsteen”.

Toetsing van schade

Binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie is er wel een groeiende voorkeur om bij de reactie toch eerst te kijken naar de schade die een aanval teweeg brengt. Het Pentagon overweegt pas militaire represailles als er veel doden vallen of als er er, net als bij een traditionele aanval, veel materiële schade wordt aangericht. Of deze toetsing van de schade daadwerkelijk gaat plaatsvinden, moet nog beslist worden.

Omdat een cyberoorlog in tegenstelling normale oorlogsvoering niet onder internationale verdragen valt, spreekt de Amerikaanse overheid momenteel met haar bondgenoten om tot een consensus te komen. Op die manier heeft het de VS bovendien de mogelijkheid om haar houding tegenonver cyberoorlog af te stemmen op die van bondgenoten.

De NAVO nam daar vorig jaar al een eerste stap voor. Het Europees-Amerikaanse bondgenootschap besloot toen dat zij bij een cyberaanval op een lid, een groep in zou stellen die raad kan geven over de aanvallen. Elkaar helpen met een reactie is, in tegenstelling tot bij een traditionele militaire aanval, niet nodig.