Generaal Gene Renuart, hoofd van het militaire commando dat verantwoordelijk is voor 'homeland defense' liet weten dat er gesprekken zijn geweest tussen het Pentagon en Google over de risico's van de foto's. Ook gaat men er van uit dat Google meewerkt aan het verhelpen van dit probleem, meldt Reuters. Larry Yu, woordvoerder van Google heeft laten weten dat de gesprekken inderdaad hebben plaatsgevonden: "Het leger heeft inderdaad contact met ons opgenomen. Uiteraard hebben we voldaan aan hun verzoeken op het gebied van beveiliging in combinatie met onze afbeeldingen, en de gevraagde afbeeldingen verwijderd."

Niet meer toegestaan

Ondanks de medewerking van Google, is het voor het bedrijf niet meer toegestaan om foto's te nemen van militaire basissen. De vraag is echter of dit verbod ├╝berhaupt wel toegestaan is, aangezien de foto's vrijwel allemaal zijn geschoten vanaf openbare straten.

Wat het Pentagon echter zorgen baart is het feit dat er zoveel belangrijke details op de foto's te zien zijn, aldus Renuart: "De foto's tonen waar de beveiligingsmedewerkers zich bevinden en laten zien hoe iemand een gebouw binnen kan gaan en deze weer kan verlaten. Ik ben van mening dat zoiets een serieus beveiligingsrisico vormt voor onze militaire basissen."

Storm in een glas water

Hoewel Google aan de verzoeken van het leger heeft voldaan, is het volgens woordvoerder Yu wel van mening dat het wel meevalt met het risico: "De foto's die wij nemen zijn alleen van locaties die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, oftewel beelden die iedereen ook zonder StreetView kan zien. Daarbij is het tegen het beleid van Google om foto's binnen een militaire basis te nemen."

Privacy

StreetView, een service van Google Maps, toont 360 graden panoramafoto's van straten in meer dan 30 Amerikaanse steden. De dienst is erg populair onder 'toeristen' die eens in een onbekende buurt willen rondrijden, maar heeft tegelijkertijd ook voor erg veel controverse gezorgd. Omdat Google lukraak foto's neemt van omgevingen zonder de personen op deze foto's om toestemming te vragen, is de vraag ontstaan of er geen inbreuk wordt gepleegd op de privacy van deze personen.

Zo is er een geval bekend waarbij er een foto op StreetView te zien was met daarop een man die een stripclub bezocht. Op een andere foto was een vrouw te zien die lag te zonnebaden. Er is zelfs een vrouw geweest die haar beklag deed bij Google over het feit dat haar kat gefotografeerd was. Dit laatste verzoek heeft het bedrijf genegeerd.