De nieuwe twee BlackBerry 10-smarthones, de Q10 en Z10, alsmede de Playbook gekoppeld met het BlackBerry Enterprise Service 10 systeem zijn na een test door het veiligheidslab van het Amerikaanse leger veilig genoeg bevonden. Hetzelfde geldt voor Samsung Knox, een securityoplossing die onder meer privé en werkgerelateerde data strikt gescheiden houdt. Knox is onder meer beschikbaar voor de Galaxy S4 en Note 10.1.

Beide systemen mogen nu gebruikt worden door legerofficieren en overig Defensiepersoneel in het Pentagon.

Traditioneel veilig

Een belangrijke test wat betreft de veiligheid van smartphones, alsmede enorme opsteker voor met name BlackBerry dat met BB10 een heel nieuw platform heeft gebouwd en een reputatie heeft op het gebied van veiligheid. Een afkeuring zou desastreus geweest zijn voor het noodlijdende bedrijf dat zichzelf uit het slop probeert te trekken.

Daarnaast is ook de omvang van de organisatie erg interessant. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gebruikt momenteel 600.000 mobiele apparaten, onderverdeeld in 470.000 BlackBerry’s, 41.000 iOS-apparaten en 8.700 Androids, blijk uit navraag van Reuters.

KNOX voor Galaxy's

Samsung KNOX komt - na enige vertraging - later dit jaar commercieel beschikbaar op Galaxy-toestellen (S4, Note 10.1, Note 2 en Note 8.0). Het op het eigen SAFE gebaseerde KNOX zorgt voor twee accounts op een toestel, zodat de gebruiker zijn zakelijke activiteiten kan scheiden van privégegevens. BlackBerry kent voor de huidige vlaggenschepen de Z10 en Q10 hetzelfde systeem: BlackBerry Balance.

Eerder deze week werd bekend dat het Pentagon drie systemen ging testen. Naast BlackBerry 10 en Samsung Knox is dat iOS 6 van Apple. Het is nog niet naar buiten gebracht of dit systeem ook is goedgekeurd. Daar komt spoedig meer duidelijkheid over. Volgens The Verge heeft het Defense Information Systems Agency (DISA) nog enkele uitstaande vragen bij Apple over het OS.