Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor het interne gebruik van sociale media. Soldaten die op het 'non-classified' NIPRNET-netwerk zitten, krijgen per direct toegang tot het open internet. Op het zwaar beveiligde SIPRNet-netwerk blijft gebruik van sociale media wel uit den boze.

In 2007 heeft het Pentagon gebruik van diverse sites juist aan banden gelegd. De reden daarvoor was dat het een "significant operationeel beveiligingsrisico" vormde. Zo legden YouTube en MySpace een te grote druk op het militaire computernetwerk. Bovendien konden die sites tot informatielekken leiden, waarschuwde het Pentagon.

Stafchef Twittert

Nu, drie jaar later, draait het Amerikaanse leger bij. Minister van Defensie Robert Gates wil het Pentagon met behulp van sociale media laten communiceren met Amerikaanse soldaten. Velen daarvan zijn opgegroeid met sociale netwerken. Zo is de Amerikaanse stafchef admiraal Mike Mullen al druk aan het Twitteren.

Het gebruik van sociale media is niet vrijgegeven. Mocht het militaire netwerk overbelast raken door YouTube-kijkende soldaten, dan zal de militaire top de internettoegang tijdelijk staken, staat in de nieuwe richtlijnen. Ook is toegang tot gok-, porno- en geweldsites te alle tijden niet toegestaan.

'Verbod is zinloos'

Volgens David Wennergren, cio van het ministerie van Defensie, is het trainen van personeel in verstandig en veilig internetgebruik beter dan een verbod. "MySpace verbieden is geen verstandig beleid. Er zijn 10.000 manieren waarop je een missie in gevaar kan brengen. Via een telefoongesprek of een e-mail bijvoorbeeld", zegt hij tegen persbureau Reuters.