Er is momenteel een debat gaande binnen het Pentagon of het leger van de Verenigde Staten niet in staat zou moeten zijn om een aanval in cyberspace uit te voeren op andere landen, aldus een artikel in de LA Times.

Verandering in aanpak

Voorheen heerste er bij de Amerikaanse overheid het idee dat cyberspace vooral diende voor communicatie en commercie, maar er schijnt een verandering in deze houding op te treden. Het eerder dit jaar bekend gemaakte National Military Strategy for Cyberspace Operations zet een andere strategie in. Het leger kreeg goedkeuring om de mogelijkheden van eventuele cyberaanvallen te onderzoeken.

Rusland valt Georgië aan

Het debat raakte in een stroomversnelling nadat de Russische invasie van Georgië samenviel met een groot aantal electronische aanvallen op Georgische websites door Russische hackers. Er is niet vastgesteld of de Russische aanvallen gecoördineerd werden vanuit Moskou of dat het paramilitaire groeperingen of freelance hackers betrof.

"In de toekomst zal 'cyber' een belangrijke rol spelen in onze oorlogstacktieken, technieken en procedures", aldus Michael W. Wynne, voormalig secretaris van de Amerikaanse luchtmacht.

Wynne was eerder verantwoordelijk voor een Cyber Command-programma maar hij werd ontslagen nadat een botsing met zijn managers over beleidskwesties. Een nieuwe leiding van de Amerikaanse luchtmacht heeft ervoor gezorgd dat er vernieuwde aandacht is voor cyberaanvallen door het Amerikaanse leger.

Expertise op intel-gebied

De meeste expertise bij Amerikaanse defensie-onderdelen ligt bij het verdedigen van overheidsnetwerken en het verzamelen van informatie vanuit internationale netwerken. Met name het Amerikaanse leger heeft veel expertise opgedaan met het verzamelen van informatie in Irak en Afghanistan.

Verantwoordelijke partij

De meeste expertise op cybergebied ligt bij het National Security Agency (NSA) dat verantwoordelijk is voor het controleren van communnicatie van en naar het buitenland. Er is een discussie gaande binnen de Amerikaanse overheid welke afdeling de overkoepelende verantwoordelijkheid moet dragen voor alle cyber-activiteiten.

Het trainen van cyber-soldaten is dermate moeilijk en de noodzaak om hun werk op de lange termijn te controleren is dermate groot dat het Pentagon vindt dat de meest geavanceerde cyber-experts gelieerd moeten blijven aan het NSA.

Critici bepleiten dat de NSA zich moet beperken tot het verzamelen van informatie. De organisatie zou niet geschikt zijn voor actieve oorlogsvoering.