De plannen werden dinsdag bekendgemaakt door minister Robert Gates. Volgens het Pentagon gaat de eenheid in oktober officieel van start.

Reden voor de oprichting van de zogeheten Cyber Command is dat de VS volgens het Pentagon op grote schaal wordt aangevallen door hackers. Dat gebeurt vooral vanuit China en Rusland.

De frequentie en de geslepenheid van de aanvallen nemen exponentieel toe, stelde het Pentagon dinsdag. De legereenheid gaat zich onder meer richten op de bestrijding van spionage, identiteitsdiefstal en creditcardfraude via internet.

NSA-baas

In een memo aan hoge ambtenaren schrijft Gates dat hij van plan is de directeur van de geheime dienst National Security Agency, Keith Alexander, te benoemen tot commandant van de nieuwe cybereenheid.

Het Amerikaanse leger heeft 15.000 computernetwerken met in totaal zeven miljoen computers. Vorige maand creëerde president Obama al een nieuwe positie voor hoge functionaris tegen cybercrime. Deze 'cybertsaar' gaat samenwerken met de nieuwe legereenheid.