Ars Technica meldt dat deze angst bestaat en dat de Amerikaanse ministerie van defensie onderzoekt hoe het zich tegen dergelijke aanvallen kan verdedigen.

Backdoors

Aanvallen op de Amerikaanse it-infrastructuur worden nu voornamelijk vanuit het buitenland uitgevoerd en door georganiseerde misdaadorganisaties. In sommige gevallen bestaan er vermoedens dat ook overheden zich met dergelijke aanvallen bezighouden.

Het Pentagon vreest nu dat de personen of organisaties die deze aanvallen uitvoeren nu ook toegang hebben tot de fabrieken die chips produceren. Volgens onderzoekers is het mogelijk om vrijwel niet te detecteren kill-switches en achterdeuren in deze chips te bouwen.

Aangepaste ontwerpen en code

Chips kunnen op verschillende manieren worden voorzien van dergelijke achterdeurtjes. Hackers kunnen dan de computersystemen infiltreren waar de ontwerpen voor de chips zijn opgeslagen. Met behulp van aangepaste code kan het originele ontwerp vervolgens worden aangepast. Volgens Chad Rue, een engineer bij FEI is het met behulp van een ion-beam etching machine zelfs mogelijk om een chip aan te passen nadat deze is gefabriceerd.

Onderzoek naar dreigingen

Defensie in Amerika maakt zich dusdanig zorgen over deze dreiging, dat het een speciaal onderzoeksproject is begonnen dat dergelijke spionage-chips moet opsporen. Er werken drie bedrijven mee aan het project, Raytheon, Luna Innovations, en Xradia. Elk van hen moet op een een aantal test-chips kwaadaardige componenten ontdekken, waarna de beste in productie genomen zal worden. De Amerikaanse overheid hoopt dat de methode die het beste werkt een techniek zal opleveren die 90 procent van alle aangepaste chips zal opsporen.