DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger, is bezig met het ontwikkelen van contactlenzen waarop virtuele beelden zijn te projecten. Volgens het Pentagon kunnen soldaten die beelden gebruiken om meer informatie te krijgen over de situatie waarin zij zich bevinden. Het gebruik van de lenzen moet het meedragen van zware apparatuur op het slagveld overbodig maken.

Terminator-visie

Met de lenzen moeten gebruikers ook scherp kunnen stellen op een gebeurtenis in de verte terwijl ze tegelijkertijd met hun andere oog op bijvoorbeeld een monitor kijken. Het ontwikkelen van de lenzen maakt deel uit van DARPA's 'Soldier Centric Imaging via Computational Cameras'-programma (SCENICC). Dat Defensie-programma gebruikt een groot aantal nieuwe technieken om “het probleem bij het verzamelen van alle informatie door individuele soldaten" te verhelpen, aldus DARPA.

Het voornaamste probleem is het feit dat soldaten nu nog moeten rondlopen met een heleboel zware apparaten om informatie te vergaren. Daaronder bijvoorbeeld zware nachtkijkers. Volgens de onderzoekstak van het Pentagon biedt die bestaande apparatuur bovendien niet veel meerwaarde wat de verzamelde informatie betreft. De virtual reality-contactlenzen (vr) geven wel veel meer mogelijkheden, aldus DARPA.

Hands free, en goedkoper

Dankzij de toekomstige contactlenzen kunnen soldaten voortaan hands free informatie verzamelen. Daarnaast krijgen zij zelf extra informatie voorgeschoteld terwijl hun ogen dan net zo goed werken als ogen die niet zijn uitgerust met de vr-contactlenzen. Volgens DARPA is het ook nog eens minder kostbaar dan de apparatuur die op die moment door het leger wordt gebruikt.