Het open-sourceproject Asterisk kan gebruik gaan maken van de Zfone-programmatuur. Tot op dit moment wordt de software vooral gebruikt om te installeren op computers met een zogenaamde softclient. Dat zegt bedenker en cryptograaf Phil Zimmermann in een interview.

Door dit toe te voegen aan Asterisk kan ook de telefooncentrale het gesprek versleutelen voordat het over internet gaat. "Standaard komt Zfone in actie tussen het coderen van het geluid en het verzenden van de stem", zegt Zimmermann. "Hierdoor werkt het met bijna alle softphones, maar niet met Skype."

Hij benadrukt dat voor voip versleuteling belangrijk is. "Doe je het niet dan kan met pech iemand in een ander land jouw gesprek afluisteren."

Terreur

Zimmermann beseft dat het gebruik van cryptografie goede en slechte kanten heeft en maakt zich daar ook zorgen over. "Pgp staat in de trainingshandleiding van Al Qaida. Ik wou dat het niet zo was, maar het is wel zo", verzucht hij. "Ik maak me daar zorgen over."

Toch denkt hij er niet aan om te stoppen. Hij ziet meer militaire technieken die zowel goed als kwaad worden ingezet. Als voorbeeld noemt de ontwikkelaar gps-technologie wat voor het leger is gemaakt. "Al Qaida gebruikte op 11 september gps-technologie om de wapens naar hun doel te leiden", betoogt hij. "Zouden we het gebruik afschaffen dan zou het de maatschappij ontwrichten. Met versleuteling is dat hetzelfde."

Het volledige interview van veertig minuten met Zimmermann is te luisteren op Ictroddels.nl.