Encryptiespecialist Silent Circle introduceert binnenkort de BlackPhone, een op Android gebaseerde telefoon die in samenwerking met de Spaanse fabrikant Geeksphone op de markt zal worden gebracht. Geeksphone produceert al langer verschillende Android-toestellen en liet onlangs een telefoon zien dat zowel het besturingssysteem van Google als Firefox OS kan draaien.

PrivatOS

BlackPhone zal draaien op de Android-fork PrivatOS waarmee gesprekken, sms-verkeer, dataoverdracht, surfgedrag en opslag afgeschermd kunnen worden voor de grote boze buitenwereld, bijvoorbeeld door encryptie en verkeer om te leiden via een VPN. Opvallend is dat de joint-venture vanuit Zwitserland werkt, waar strengere privacyregels gelden en het bij wet verboden is wat de NSA in de Europese Unie wel mag (en doet).

Leverancier Silent Circle werd in 2012 opgericht door PGP-oprichters Phil Zimmermann en Jon Callas en bracht verschillende producten op de markt, waaronder een versleutelde Skype-concurrent, een veilig WhatsApp-alternatief en een goed afgeschermde maildienst. Laatstgenoemde dienst werd in augustus 2013 afgesloten omdat Silent Circle de veiligheid van de e-mailprotocollen SMTP, POP3 en IMAP niet kan garanderen.

Vanaf 24 februari is de ultraveilige smartphone op de beurs Mobile World Congress in Barcelona in de voorverkoop te bestellen.