Begin dit jaar onthulde Computerworld dat de Rabobank met een nieuw tweetraps-authenticatiesysteem komt. Daar hoort ook een nieuw inlog-apparaatje bij, de zogeheten Rabo Scanner, en verschillende nieuwe schermen die vanaf 18 september bij de portals van Rabo Internetbankieren, Rabo Mobielbankieren en de signeerschermen van iDeal en creditcards van de bank verschijnen.

Geheim uiterlijk

De werking van het vervangende systeem werd al beschreven in de dit jaar geldende Algemene Voorwaarden (PDF) van de bank. Maar over het uiterlijk van de hardware en ook de geheel nieuwe internetbankieromgeving weten we nog helemaal niets. En dat heeft ook een reden: de bank wil phishers en andere malwaremakers vooraf niet wijzer maken.

"Om misbruik te voorkomen, laten we u op dit moment nog geen afbeelding van de Rabo Scanner zien. Internetcriminelen misbruiken de komst van de Rabo Scanner om er valse e-mails over te sturen", schrijft de bank, die pas op het allerlaatste moment bekend maakt hoe het nieuwe systeem eruit ziet. Dit om vervelende phishingmails naar klanten en gevaarlijke namaakportals te voorkomen.

Uitgefaseerd

De aloude Random Reader wordt overigens langzaam uitgefaseerd. Naar verwachting hebben alle klanten van de Rabobank eind 2015 de Rabo Scanner ontvangen.

Dit is nog tot 18 september het inlogscherm op de desktop: