De Koninklijke Marechaussee heeft de twee mannen ingerekend. Zij worden verdacht van in totaal vijf verschillende phishingzaken. Daarmee is naar schatting 165.000 euro afgetroggeld door middel van vervalste e-mails waarmee wachtwoorden voor internetbankieren zijn bemachtigd. De slachtoffers blijken vooral vermogende ouderen te zijn.

Het gaat om een 39-jarige man uit Ghana en een 31-jarige man uit Deventer, zo maakt het Openbaar Ministerie bekend. Het tweetal wordt daarnaast ook verdacht van drugshandel, die aan het licht kwam na het afluisteren van telefoongesprekken.

17 geldezels aangehouden

De 39-jarige verdachte is in november bij een controle Mobiel Toezicht Veiligheid bij Zevenaar aan de grens met Duitsland staande gehouden. Na onderzoek bleek dat hij in bezit was van een vervalste identiteit, die in eerste instantie alleen verlopen leek. Vandaag wordt hij als eerste voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie heeft in de vijf phishingzaken waaraan de twee verdachten worden gekoppeld ook een groot aantal geldezels opgepakt. Deze medeplichtigen stellen hun bankrekening beschikbaar aan criminelen zodat gestolen geldbedragen kunnen worden weggesluisd. In de vijf zaken gaat het om liefst 17 geldezels. Zij zijn allen aangehouden en gehoord.