Dat verklaarde Dave Cullinane, de chief information en security officer van eBay, deze week tijdens een door Microsoft georganiseerd security-symposium aan de Santa Clare University. Cullinane signaleert het laatste jaar onder meer dat phishers zich bedienen van beter geformuleerde e-mails. "De phishing-berichten die ik tegenkom, zijn behoorlijk geavanceerd."

De beveiligingsman van eBay vertelde tijdens de bijeenkomst ook over zijn ervaringen bij zijn vorige werkgever, Washington Mutual: één van de belangrijkste doelwitten voor phishers in de Verenigde Staten. De phishers die zich via websites voordoen als Washington Mutual, maakten volgens Cullinane opmerkelijk vaak gebruik van gecompromitteerde Linux-machines. De beheerders van deze machines hadden doorgaans geen idee dat zij waren geïnfecteerd. Omdat Linux een stabiel systeem is en goed geschikt voor het draaien van serversoftware kiezen phishers volgens Cullinane bij voorkeur voor Linux.

Volgens Alfred Huger, vice-president van Symantec Security Response, worden Linux-machines echter voornamelijk ingezet voor het aansturen en beheren van botnets. "Het is maar zelden dat we ze tegenkomen tussen de bots zelf. Botnets bestaan bijna volledig uit Windows-computers."

Bron: Techworld