Volgens Sonicwall versturen phishers voor hun aanvallen steeds meer mails. Uit meetgegevens van het mailbeveiligingsbedrijf blijkt dat er vorig jaar twee keer zoveel directory harvest-aanvallen zijn geweest als andere spamruns.

Bij directory harvesting worden er lukraak aliassen voor een bepaald domein verzonnen. Op basis van de reactie van de mailserver, kunnen spammers kijken of een mailadres wel of niet bestaat.

Volgens Sonicwall is dit type mailaanval vorig jaar explosief gegroeid, met een stijging van meer dan 500 procent. "Dit is een manier waarop phishers proberen meer mailadressen te verzamelen voor hun scams", zegt Gleb Budman van Sonicwall tegen CNS Magazine.

"We hebben een toename van 64 procent in het aantal phishingmails gezien. Uit onze gegevens blijkt bovendien dat de phishingaanvallen niet alleen inventiever worden, maar dat phishers ook elke keer meer berichten versturen."

De bevindingen van Sonicwall wijken af van andere onderzoeken. Volgens diverse beveiligingsbedrijven gaan phishers steeds vaker doelgerichter te werk in een poging meer slachtoffers te maken.

Uit een eerder gepubliceerd rapport van Gartner blijkt dat de winst per phishingslachtoffer vorig jaar is verviervoudigd van 257 dollar naar 1244 dollar. Bron: Techworld