Welke bank dat is wil de politie niet kwijt. "Ik geef daar eigenlijk nooit namen bij", zegt woordvoerder Wouter de Vries. Wel bekend is dat de phishers gebruik maakten van een e-mail waarbij de slachtoffers werd gevraagd vanwege veiligheidsredenen opnieuw in te loggen.

13.000 euro weg

Een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden gaf haar gegevens af op een phishingsite en was de dag erna 3000 euro armer. Een tweede phishingmail trof een 41-jarige vrouw die woont in de gemeente Opsterland. Zij werd wijsgemaakt dat de bank bezig was met nieuwe beveiligingssoftware en moest daarom zogenaamd haar inloggegevens opnieuw invoeren. Vervolgens werd er 10.000 euro van haar rekening gehaald.

De politie sluit niet uit dat er meerdere mensen in de phishingval zijn getrapt. "We hebben diverse meldingen binnen gekregen van mensen die niet op de link hebben geklikt", legt De Vries uit. Of daar echt slachtoffers bij zitten weet hij niet. Precies daarom wordt de publiciteit gezocht. De politie dat meer gedupeerden zich melden. Bovendien wordt het publiek gewaarschuwd voor het phishinggevaar.

Daders onbekend

Wie achter de internetoplichting zit is niet bekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De gedupeerde vrouwen krijgen volgens De Vries hun geld terug. "Net zoals bij skimmen geven de banken bij phishing in 99,9 procent van de gevallen het verdwenen bedrag terug."