Volgens ZeelandNet is afgelopen week een phishingaanval geweest op zeker 2800 klanten van de Zeeuwse provider. De oplichters hadden het gemunt op de wachtwoorden van de abonnees. 'We weten nog niet hoeveel mensen daar op in zijn gegaan. Er zijn altijd argeloze mensen die hun gegevens terug sturen', zegt ZeelandNet-woordvoerder Jaap Nelemans.

De afzender was geen ZeelandNet-klant. 'We hebben hem, toen we het ontdekten, meteen geblokeerd, maar later kwamen de berichten via een ander e-mailadres weer binnen', vertelt Nelemans.

Phishende spammers

ZeelandNet zoekt nog uit wie de afzender van de phishingmails is. 'Om aangifte te kunnen doen, moeten we nog iets meer weten dan we nu weten. Daar wordt nog moeite voor gedaan.' ZeelandNet denkt dat de oplichters de e-mailgegevens van klanten afhandig willen maken om vanuit de e-mailaccounts spam te versturen. Mogelijk willen ze ook dezelfde wachtwoorden testen op online betaaldiensten als Paypal.

De provider verstuurde vrijdag een waarschuwingsbericht per e-mail aan alle klanten. De waarschuwing staat ook op de homepage van ZeelandNet. De provider adviseert de e-mails meteen weg te gooien. In de phishingmail wordt klanten om hun e-mailadres en wachtwoord gevraagd namens de helpdesk van ZeelandNet. Nelemans: 'Dat is natuurlijk onzin, want als provider weten we dat natuurlijk al.'