De flappentappen van de ABN Amro, ING Bank en Rabobank hebben nog immer Windows XP als besturingssysteem. Het gaat bij ABN Amro om 1700 machines, bij Rabobank om 2500 automaten, bij ING om 2300 geldmachines. De banken zeggen allemaal dat zij een migratieplan naar een ander besturingssysteem hebben klaarliggen, maar gaan niet in op vragen wanneer dat in gang wordt gezet en wanneer dat is afgerond.

Krijgen hackers vrij spel na 8 april?

Microsoft stopt zoals bekend op 8 april van dit jaar met de ondersteuning voor Windows XP. Wereldwijd draait 90 procent van alle geldautomaten nog op dat oude besturingssysteem. Onderzoekers hebben in andere landen al mogelijkheden getoond om via een usb-stick dergelijke apparaten binnen te dringen via gaten in XP.

Zo'n 95 procent van de wereldwijde geldautomaten heeft Windows XP nog als besturingssysteem. Meer dan 80 procent zal een migratie voor de deadline van 8 april niet halen.

Lees meer op Computerworld.nl

Volgens kenners is de vervanging van Windows XP een hele klus, zo schrijft Computerworld.nl. De hardware is namelijk nooit vervangen en kan een moderner besturingssysteem niet of nauwelijks aan. De drie grote banken zeggen niettemin dat ook na 8 april veilig kan worden gepind en dat alle automaten gewoon zullen werken.


Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!