De Amerikaanse Justitie heeft een groep criminele witwassers aangeklaagd, die onderdeel vormde van een wereldwijd ‘pinleger’ dat met slimme hacks en precieze timing 45 miljoen dollar buit maakte.

Hacken, klonen, simultaan pinnen

Hackers wisten binnen te dringen bij twee verschillende betaalgateways in India en de VS en zo controle te krijgen over verschillende bankrekeningen, inclusief pasnummers en pincodes, van klanten bij twee banken in respectievelijk de Arabische Emiraten en Oman.

Vervolgens wijzigden ze de instellingen van de bankrekeningen zodat deze onbeperkt rood konden staan en er ongelimiteerd kon worden gepind. Tegelijkertijd kloonden handlangers in tientallen verschillende landen de pinpasgegevens, zodat van elke rekening talloze ‘geldige’ pinpassen waren. Die werden vervolgens op hetzelfde moment gebruikt om in een enorm simultaan pinoffensief binnen een paar uur de bankrekeningen compleet te plunderen. In totaal werd zo 45 miljoen dollar buit gemaakt, schrijft de New York Times. Het contant geld werd daarna witgewassen door dure auto’s en sieraden te kopen.

Het meesterbrein achter de ingenieuze wereldwijde ‘bankoverval’ is onbekend, maar justitie heeft de leden van de New Yorkse witwasbridage achterhaald. De openbaar aanklager publiceerde zelfs beelden van videocamera’s bij pinautomaten. Hierop is te zien hoe één verdachte binnen een paar uur langs tientallen pinautomaten gaat en zijn rugzak steeds zwaarder wordt van de buitgemaakte cash.

Bendeleider doodgeschoten

De leider van de New Yorkse bende kan overigens niet meer de cel in, hij werd twee weken geleden doodgeschoten in zijn huis op de Dominicaanse Republiek.