Nieuwe verdachten zijn aangehouden in het oprollen van een internationaal 'pinleger'. Deze criminele bende wordt ervan verdacht zeker 45 miljoen dollar te hebben opgestreken met de diefstal van pin-gegevens en vervolgens de wereldwijd verspreide geldopnames daarmee. Voordat het geld werd opgenomen met nagemaakte pinpassen hebben de rovers eerst de opnamelimieten verhoogd.

Hacker van betalingsgateway gepakt

Die tussenstap is mogelijk dankzij inbraken bij creditcardverwerkers in de Verenigde Staten en India. De opgehoogde limieten waren namelijk voor prepaid betalingspassen van creditcardverstrekkers MasterCard en Visa, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgeverij IDG. De Spaanse arrestaties zijn te danken aan het in Duitsland oppakken van een sleutelfiguur. Dit is een hacker die de cyberinbraak bij de creditcardverwerkers heeft verzorgd, meldt de Spaanse politie.

De acht verdachten die nu in Spanje zijn opgepakt worden ervan beschuldigd in februari 2013 een totaal van 446 geldopnames te hebben gepleegd met gekloonde passen. Daarmee hebben ze 285.000 euro gepind. Daarnaast zouden ze in december 2012 ook al hebben toegeslagen. De arrestatie van deze verdachten in Spanje volgt op eerdere arrestaties in onder meer de VS en Duitsland, waaronder ook twee Nederlanders die inmiddels zijn veroordeeld tot vier jaar cel.

De pinrovers die nu in Spanje zijn opgepakt, hadden onder meer een MSR605 magneetstrip-encoder, blanco pinpassen, een verzameling aan luxe items waaronder horloges en digitale camera's, plus een stapel contanten van 25.000 euro.