De PirateBrowser bestaat uit enkele open source-pakketten die zijn gecombineerd met eigen configuratie-instellingen. Dit omvat de portable-uitvoering van webbrowser Firefox, de proxy-toevoeging foxyproxy daarvoor, en de Vidalia-client voor anonimiseringsdienst Tor (The Onion Router). Deze combinatie is echter niet bedoeld om anoniem op internet te surfen, vermeldt de FAQ (frequently asked questions).

'Landen als Iran, Noord-Korea, Nederland, België'

Het "stelt je in staat om de censuur te omzeilen die bepaalde landen zoals Iran, Noord-Korea, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Finland, Denemarken, Italië en Ierland opleggen aan hun burgers", prijzen de makers hun software aan. De Piratebrowser maakt het namelijk mogelijk om ingestelde blokkades, zoals voor The Pirate Bay zelf, te omzeilen.

De softwarebundel, nu eerst uitgekomen voor Windows, krijgt echter kritiek. Het ziet er naar uit dat de makers geen kennis hebben genomen van de designdocumenten voor de Tor Browser-software, stelt security-onderzoeker Jacob Appelbaum (beter bekend als IOerror). "Het lijkt onveilig", aldus het kernlid van het Tor-ontwikkelteam. Een voormalige blackhat-hacker merkt op dat er ook ads worden vertoond die kunnen leiden naar malware. Een andere security-expert oordeelt dat de browser van de bekende torrentsite privacy opoffert aan prestatie(niveau).