Verschillende individuen en groepen, zoals 'Anonymous' maar ook leden van het beruchte hackersforum 4chan, hebben drie maanden lang vanachter hun toetsenbord oorlog gevoerd tegen de copyrightindustrie. In een reactie op het offline halen van torrentsites hebben zij websites offline gehaald met een distributed denial of service (DDoS) aanval. Door veel verkeer te sturen, vanaf vele verschillende lokaties, naar een website wordt die overspoeld en daardoor onbereikbaar.

'Internet shitstorm' afgelast

De piraten lijken hun interesse te verliezen in het lamleggen van sites van copyrightbeschermers. Vijf november had de dag moeten worden van een 'internets shitstorm', een dag van aanhoudende grootschalige DDoS-aanvallen. Die bleven uit.

"Vijf november moest de dag worden van epische DDoS-aanvallen, maar behalve een halfslachtige poging op hadopi.fr die de site korte tijd uit de lucht haalde was het niet de grote dag die velen hadden verwacht", bericht Slyck.com, een site die goed is ingevoerd in de piratenwereld.

Interesse verwaterd

De piraten zijn voorlopig klaar met aanvallen en kondigen nu eenzijdig een staakt het vuren af. Dit is niet van hogerhand geregeld maar gebeurt meer organisch. Veel deelnemers aan Operation Payback zijn eenvoudigweg opgehouden of hebben hun interesse verloren.

Dat betekent volgens Slyck niet dat de beweging helemaal dood is. "Hoewel Operation Payback is gepauseerd, is het in geen geval overleden. Aanhangers van de beweging, en hun botnets, houden zich gedeisd maar zullen ongetwijfeld herrijzen als de tijd daar is."